קהילת נשים תומכת חברתית
פעילות העמותה מתקיימת באופן קבוצתי ומתבססת על מחקרים שמצאו כי אחד מגורמי הצמיחה והריפוי היעילים ביותר בתהליכי שיקום וצמיחה שדווחו על ידי נשים המתמודדות עם PTSD על רקע צבאי הוא קבוצת שייכות ותמיכה חברתית.
בניית קהילת נשים תומכת חברתית היא מעמודי התווך של פעילויות העמותה.
רוב הנשים המתמודדות עם PTSD על רקע צבאי לא שייכות לקבוצות אורגניות בדומה לגברים (יחידה, צוות )ורובן לא לחמו במלחמה/מבצע ספציפי, אלא נקלעו במהלך שירותן ובמסגרת תפקידן לסיטואציות טראומטיות שעם השלכותיהן הן מתמודדות עד היום.
תחושות הבושה, הבדידות והנחיתות, מונעות מנשים רבות לפנות לקבלת סיוע והן נשארות בודדות ושקופות . יצירת קהילה חברתית תומכת מאפשרת תחושת הכרה, שיוון וקבלה- שהם בסיס לתהליכי צמיחה ושיקום.
סדנאות וריטריטים
פעילות העמותה מתקיימת בסדנאות חד יומיות דו חודשיות במגוון מקומות המותאמים לאופי הפעילות ולצרכי הקבוצה. תוכן הסדנאות מבוסס בעיקרו על מרכיבי חוסן, רכישת כלים להתמודדות עם אתגרי החיים, מתן תמיכה קבוצתית חברתית ומתן מענה מקצועי על ידי הצוות המקצועי של העמותה. בניית התוכן של ימי הפעילות מבוסס על ההבנה שלצד הסיוע הקונבנציונלי אותו מקבלות חלק מחברות הקהילה מחוץ למסגרת העמותה, שילוב פעילויות תראפויטיות מגוונות מעולמות הגוף-נפש מייצר עבורן מרחב טיפולי משלים המאפשר לכל אחת מעטפת תומכת נוספת במטרה לשפר ולחזק את מרכיבי החוסן וההתמודדות.
הסדנאות מועברות לרוב על ידי הצוות המקצועי של העמותה ולעיתים על ידי מנחות אורחות המביאות ערך מוסף מעולמות טיפול שונים ומגוונים- יוגה רגישה, טיפולי מים, תראפיה בתנועה, טיפול בטבע, טיפול באמצעות סוסים ועוד.
העמותה נותנת שירות גם לקבוצות אורגניות של נשים המשרתות יחד במסגרות שונות ולנשים בסמוך לשחרורן משירות מתוך הבנה שלפעילויות עיבוד חווית השירות ערך רב במניעה ו/או בצמצום השלכות אירועים טראומתיים שחוו במהלך השירות על המשך חייהן.
2-4 פעמים בשנה מתקיים ריטריט של מספר ימים. מטרת היציאה לריטריט היא לאפשר לנשים בקהילה להתרחק מהמציאות היומיומית ולהתמקד בתהליכי ריפוי וצמיחה בסביבה בטוחה ותומכת. יציאה למספר ימים מאפשרת תהליכים מתמשכים ועמוקים שאינם מתאפשרים בפעילות חד יומית. צוות העמותה מלווה את הקבוצה במהלך הריטריט בשיתוף מנחים חיצוניים על פי צרכי הקבוצה ומאפייניה.
ליווי אישי
בנוסף לפעילויות הקבוצתיות השונות, חברות קהילת “ארים ראשי” מקבלות במסגרת העמותה ליווי אישי מקצועי על פי צרכיהן הייחודיים. התחושה “אני לא לבד” היא חלק מהותי בתהליך השיקום והליווי האישי נועד לספק תמיכה רגשית ופרקטית לכל אחת ואחת על פי צרכיה.
הליווי האישי ניתן על ידי הצוות המקצועי של העמותה בנושאים שונים ומגוונים- החל מסיוע בתהליכי הכרה, בירוקרטיה, מיצוי זכויות, הפניה לגורמי מקצוע רלוונטיים, סיוע משפחתי ועוד.
לפניות בנושא ליווי אישי- נטע שרי עו”ס קלינית 052-4337527
מחקר
לאור המספר ההולך וגובר של נשים לוחמות בישראל או נשים החשופות ללחצי המלחמה וטראומות צבאיות קיימת חשיבות רבה לבחון את מצבן של נשים אלו בישראל ובייחוד על רקע האסון של השביעי באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל. אי לכך, עמותת ארים ראשי שמה לה למטרה לשלב מחקר כחלק מהעשייה של העמותה. ד”ר מיכל טופורק וד”ר רחלי חיים-דהן מובילות את המחקר, בשלב זה, המחקר הנו מחקר גישוש איכותני שאושר על ידי וועדת האתיקה של מכללת תל חי.
עד כה יצאו לדרך שתי קבוצות מיקוד שמטרתן:
1. ללמוד על החוויות והתפיסות של נשים שנחשפו לאירועים טראומטיים על רקע צבאי/ביטחוני והצרכים של נשים אלו
2. למידה מתוך ההממצאים על מערך התערבויות ומענים שיתאימו לצרכים של נשים אלו
3. למידה על משתנים נוספים שיש לבחון בקרב נשים אלו על מנת להמשיך לחקור אוכלוסיית נשים זו ולבצע מחקרים נוספים לטובת קידום רווחתן הנפשית.
בהמשך מתוכננות עוד קבוצות מיקוד, ראיונות אישיים ושאלונים כמותניים על פי התפתחות המחקר והממצאים.